top of page

Veelgestelde vragen en antwoorden

Wat is palliatieve zorg? Wie komt er in aanmerking voor palliatieve zorg? En hoe zit het zorgaanbod voor palliatieve zorg eruit? Je leest de antwoorden hier.

 • Wat is palliatieve zorg?
  Palliatieve zorg is zorg voor mensen die waarde hechten aan de kwaliteit van hun leven. De zorg wordt verleend door professionals wanneer er geen genezing van de ziekte mogelijk is. Het gaat hierbij om personen die uitbehandeld zijn voor ziektes zoals kanker, dementie, longziektes en hartfalen. Met deze ziekten kun je soms nog zelfs jaren leven. Het doel van palliatieve zorg is daarom zorg te verlenen aan patiënten en hun naasten om zo maximaal mogelijke kwaliteit van leven te behouden, door o.a. het voorkomen of verlichten van pijn.
 • Welke zorg valt onder palliatieve zorg?
  Het voorkomen, behandelen en verlichten van pijn en andere lichamelijke beperkingen, fysieke en/of psychische klachten. Dus intensieve zorg en verpleging voor lichamelijke, psychische en sociale ongemakken en beperkingen. Persoonlijke verzorging en/of verpleging en/of begeleiding.
 • Komt mijn vader, moeder, familielid of kennis in aanmerking voor palliatieve zorg?
  Als uw vader, moeder, familielid, vriend, vriendin, partner, kennis of buurvrouw, buurman of ander bekende uitbehandeld is voor een ongeneeslijke ziekte of op hoge leeftijd is. Dat het onderbuikgevoel aangeeft dat hij of zij misschien nog een jaar te leven heeft. Kan iemand niet meer goed voor zichzelf zorgen en is daarvoor afhankelijk geworden van anderen? Neem dan contact op met PalliatieveZorg Nederland. Dan bespreken we wat wij voor u kunnen betekenen.
 • Waar ontvang ik deze zorg?
  Thuis bij de zorgvrager. Dat kan hier in Nederland zijn en in het buitenland. Thuis kan ook zijn in een woon-zorg complex of aanleunwoning of inwonend. PalliatieveZorg Nederland stelt een klein team van professionals samen die de zorg bij u thuis geeft. Heel fijn voor die mensen die thuis willen blijven wonen.
 • Is PallietieveZorg Nederland een alternatief voor een verzorgingstehuis of een hospice?
  PalliatieveZorg Nederland zorgt ook voor zorgvragers voor wie 24 uur gezorgd moet worden en niet alleen meer thuis kunnen zijn. De huisarts of medisch specialist heeft hiervoor een palliatieve verklaring afgegeven. Palliatieve zorg thuis kan direct worden ingezet en is een goed alternatief voor een hospice of verzorgingstehuis.
bottom of page