top of page

Wie kan baat hebben bij palliatieve zorg?

Palliatieve zorg is een hulpbron voor iedereen die leeft met een ernstige ziekte, zoals hartfalen, chronische obstructieve longziekte, kanker, dementie, de ziekte van Parkinson en vele andere. Palliatieve zorg kan nuttig zijn in elk stadium van de ziekte en kan het beste worden verleend kort nadat een persoon is gediagnosticeerd.

Naast het verbeteren van de kwaliteit van leven en het helpen bestrijden van symptomen, kan palliatieve zorg patiënten helpen hun keuzes voor medische behandeling te begrijpen. De georganiseerde diensten die via palliatieve zorg beschikbaar zijn, kunnen nuttig zijn voor elke oudere persoon die op zeer late leeftijd veel algemeen ongemak en handicaps heeft.

Wat is palliatieve zorg?

Palliatieve zorg is gespecialiseerde medische zorg voor mensen die leven met een ernstige ziekte, zoals kanker of hartfalen. Patiënten in palliatieve zorg kunnen medische zorg krijgen voor hun symptomen, of palliatieve zorg, samen met een behandeling die bedoeld is om hun ernstige ziekte te genezen. Palliatieve zorg is bedoeld om de huidige zorg van een persoon te verbeteren door zich te concentreren op de kwaliteit van leven voor hemzelf en zijn gezin.

Kernbegrippen

Veel Nederlanders sterven in voorzieningen zoals ziekenhuizen of verpleeghuizen terwijl ze zorg krijgen die niet overeenkomt met hun wensen. Het is belangrijk voor oudere volwassenen om vooruit te plannen en hun verzorgers, artsen of familieleden van tevoren op de hoogte te stellen van uw voorkeuren op het gebied van het levenseinde. Als een oudere bijvoorbeeld thuis wil sterven, waarbij hij of zij zorg krijgt voor pijn en andere symptomen en dit kenbaar maakt aan zorgverleners en familie, is de kans kleiner dat hij of zij zal overlijden in een ziekenhuis zonder de juiste behandeling.

Als de persoon niet langer in staat is om zelf beslissingen over de gezondheidszorg te nemen, kan het zijn dat een verzorger of familielid die beslissingen moet nemen. Mantelzorgers moeten met verschillende factoren rekening houden bij het kiezen van zorg aan het levenseinde, waaronder de wens om levensverlengende behandelingen na te streven, hoe lang hij of zij nog te leven heeft en de juiste omgeving voor de zorg.

Een dokter en een patiënt

Wat is hospicezorg?

Steeds vaker kiezen mensen voor zorg aan het einde van hun leven. Hospice-zorg richt zich op de zorg, het comfort en de kwaliteit van leven van een persoon met een ernstige ziekte die het einde van zijn leven nadert. Op een gegeven moment kan het zijn dat een ernstige ziekte niet meer te genezen is, of dat een patiënt ervoor kiest om bepaalde behandelingen niet te ondergaan. Hospice is ontworpen voor deze situatie. De patiënt die met hospicezorg begint, begrijpt dat zijn of haar ziekte niet reageert op medische pogingen om het te genezen of om de voortgang van de ziekte te vertragen. 

Net als bij palliatieve zorg biedt een hospice uitgebreide comfortzorg en ondersteuning voor het gezin, maar in een hospice worden pogingen om de ziekte van de persoon te genezen stopgezet. Hospice is bedoeld voor een persoon met een terminale ziekte wiens arts denkt dat hij of zij zes maanden of minder te leven heeft als de ziekte zijn natuurlijke beloop heeft.

Het is belangrijk dat een patiënt de opties voor hospicezorg met zijn arts bespreekt. Soms beginnen mensen niet snel genoeg met hospicezorg om ten volle te profiteren van de hulp die het biedt. Misschien wachten ze te lang om met het hospice te beginnen en zijn ze te dicht bij de dood. Of sommige mensen komen niet snel genoeg in aanmerking voor hospicezorg om de volledige uitkering te ontvangen. Vroeg beginnen met een hospice kan mogelijk maandenlang zinvolle zorg en quality time met dierbaren bieden.

Waar wordt de zorg in het hospice verleend en door wie?
Hospice is een benadering van zorg, dus niet plaatsgebonden. Het kan in twee soorten instellingen worden aangeboden: thuis of in een instelling zoals een verpleeghuis, ziekenhuis of zelfs in een apart hospicecentrum. Hospice-zorg brengt een team van mensen met speciale vaardigheden samen - waaronder verpleegsters, artsen, maatschappelijk werkers, spirituele adviseurs en getrainde vrijwilligers. Iedereen werkt samen met de persoon die sterft, de verzorger en/of de familie om de medische, emotionele en spirituele ondersteuning te bieden die nodig is. Een lid van het hospice-team komt regelmatig op bezoek en er is meestal altijd iemand telefonisch bereikbaar - 24 uur per dag, zeven dagen per week. Hospice kan worden gedekt door de verzekeringsmaatschappijen. Controleer of de verzekering de specifieke situatie van de persoon dekt.

Waar wordt palliatieve zorg verleend?

Palliatieve zorg kan worden verleend in ziekenhuizen, verpleeghuizen, poliklinieken voor palliatieve zorg en bepaalde andere gespecialiseerde klinieken, of thuis. Bij palliatieve zorg hoeft een persoon de behandeling die een ernstige ziekte zou kunnen genezen niet op te geven. Palliatieve zorg kan samen met curatieve behandeling worden verleend en kan beginnen op het moment van diagnose. Als de arts of het palliatieve zorgteam na verloop van tijd denkt dat lopende behandeling niet langer helpt, zijn er twee mogelijkheden. Palliatieve zorg kan overgaan naar hospicezorg of het palliatieve zorgteam wordt ingeschakeld om te blijven met de toenemende nadruk op comfortzorg.

Uit wie bestaat het palliatieve zorgteam?

Een palliatieve zorgteam bestaat uit verschillende professionals die samenwerken met de patiënt, familie en andere artsen van de patiënt om medische, sociale, emotionele en praktische ondersteuning te bieden. Het team bestaat uit artsen en verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in palliatieve zorg, maar ook uit maatschappelijk werkers, voedingsdeskundigen en voedingsdeskundigen. Het team van een persoon kan variëren op basis van hun behoeften en zorgniveau. Om met palliatieve zorg te beginnen, kan de zorgverlener van een persoon hem of haar doorverwijzen naar een palliatieve zorgspecialist.

bottom of page